Šodien savu 40.dzimšanas dienu svin britu sacīkšu braucējs Džensons Batons, kurš savas karjeras spilgtākos panākumus guvis Formula 1 trasēs. Batona sacīkšu karjeras pirmssākumos daži viņā saskatīja izcilu talantu, bet citi uzskatīja, ka brits drīzāk līdzinās slinkam pleibojam. Jāsaka, ka atsevišķos gadījumos taisnība bija abām pusēm. 1999.gada nogalē Batons izturēja testu pārbaudījumu un parakstīja līgumu ar vienu no tā laika vadošajām Formula 1 komandām Williams. Guvis pirmos lielos ienākumus, Batons nekavējoties iegādājās sev Ferrari ielas automobili, kas kļuva par pirmo no vēlāk sekojošiem daudzajiem dārgajiem pirkumiem.

Tomēr Batons mācēja ne tikai tērēt nopelnīto naudu, bet arī vadīt savu formulu. Jau savās otrajās F1 sacīkstēs Batons izcīnīja pirmo punktu, kļūstot tobrīd par visu laiku jaunāko Formula 1 pilotu, kam tas izdevies. 2006.gadā Batons Honda sastāvā izcīnīja savu pirmo F1 uzvaru, taču kopš tā brīža komandas sniegums strauji kritās, un 2008.gadā viņš tikai vienreiz visas sezonas laikā spēja gūt punktus. Batona turpmākā karjera ietinās neziņas plīvurā, kad 2008.gada beigās Honda pēkšni paziņoja, ka pamet F1 sacīkstes. Tomēr Ross Brauns īsā laikā spēja organizēt komandas aktīvu izpirkšanu, kā arī vienoties ar Mercedes-Benz par dzinēju piegādi.

Jaunizveidotā Brawn GP spēja veiksmīgi izmantot aktuālās izmaiņas tehniskajos noteikumos, un dažas nedēļas iepriekš gandrīz zudušās komandas atdzimšana šokēja visus. Džensons Batons izcīnīja uzvaras sešās no pirmajām septiņām sezonas sacīkstēm. Atlikušajā sezonas daļā viņš savu pārsvaru spēja nosargāt un kļuva par 2009.gada F1 sacīkšu čempionu.

Turpmākās 8 sezonas Batons aizvadīja McLaren sastāvā, taču augstāk par 2.vietu čempionātā vairs nespēja pakāpties. Kopumā F1 karjerā 309 sacīkstēs Batons izcīnīja 15 uzvaras un 50 reizes kāpa uz goda pjedestāla.

foto:© Honda, McLaren

Previous articleFormula E – Makss Ginters izrauj uzvaru pēdējā aplī un kļūst par jaunāko sacīkšu posma uzvarētāju.
Next articleLamborghini Diablo svin 30