400 km/h ātrums sērijveidā ražotiem automobiļiem vēl šķietami nesen bija nesasniedzams rādītājs. Šobrīd superauto ražotājiem vairs nav tik būtiski, kurš vispār to sasniegs, bet gan, kurš to sasniegs ātrāk un pēc tam arī ātrāk spēs apstāties. Bugatti nupat ir pacēlis šo latiņu jaunā līmenī, ar Chiron uzstādot jaunu pasaules rekordu – 42 sekundes. Tik vien bija nepieciešams, lai ar automobili paātrinātos no 0 līdz 400 km/h un tad nobremzētu atkal līdz 0.

Šī rekorda uzstādīšanai Bugatti pieaicināja vienu no labākajiem pasaules autosportistiem, kurš guvis vairākas uzvaras pasaulē prestižākajās sacīkstēs. Huans Pablo Montoija Formula 1 sacīkstēs triumfējis Monako GP, divreiz bijis Indy 500 uzvarētājs un izcīnījis 3 uzvaras Deitonas 24h sacensībās. Augusta pirmajā nedēļas nogalē Montoija papildināja ne tikai Bugatti, bet arī savu personīgo rekordu krājumu. Līdz šim IndyCar sacīkstēs viņš bija sasniedzis 407 km/h lielu ātrumu, bet ar Bugatti viņam šo skaitli izdevās palielināt līdz 420 km/h. Jāpiebilst, ka Montoijam uz šo brīdi pieder arī viens joprojām nepārspēts Formula 1 rekords – ātrākais aplis. 2004.gada Itālijas GP kvalifikācijā viņš veica apli ar vidējo ātrumu 262,242 km/h.

Huans Pablo Montoija

Bugatti rekorda brauciena mērījumus uzraudzīja testēšanas un sertifikācijas kompānijas SGS/TÜV Saar pārstāvji. Montoijam tikai 32,6 sekundēs izdevās ar Chiron sasniegt 400 km/h ātrumu, bet bremzēšana aizņēma tikai 9,3 sekundes. Tik strauja bremzēšana braucējam radīja tādu pārslodzi, kas salīdzināma ar to, ko izjūt kosmonauti raķetes palaišanas laikā. Šāda bremzēšanas efektivitāte panākta, izmantojot speciāli sagatavotus īpaša materiāla bremžu diskus un suportus ar 8 cilindriem priekšējām bremzēm un 6 – aizmugurējām. Papildus bremzēšanā palīdz aerodinamiskais risinājums – 0,8 sekunžu laikā pēc bremžu pedāļa nospiešanas 1,5 metrus platais aizmugures antispārns paceļas 49 grādu leņķī.

Ekskluzīvo Bugatti Chiron paredzēts saražot tikai 500 eksemplāros. Kompānijas vadība paziņojusi, ka 300 no tiem jau ir pārdoti.

Rekorda Bugatti Chiron priekšējo resti grezno numurs 42, kas simbolizē pasaules rekordā sasniegtās 42 sekundes. Zīmīgi, ka tieši ar numuru 42 Huans Pablo Montoija vairākas sezonas aizvadīja, startējot NASCAR sacīkstēs.

Foto un video: © Bugatti Automobiles S.A.S.

Next articleMercedes-AMG ielas formula