Kompānija Mercedes-Benz Frankfurtes Starptautiskajā motoru šovā prezentējusi divvietīgu superauto, kura ražošanā izmantotas mūsdienīgās Formula1 sacīkšu hibrīdtehnoloģijas. Jaunajam automobilim piešķirts nosaukums Mercedes-AMG Project One. Šis projekts kļuvis par ķirsīti uz kūkas, ar kuru kompānija šogad atzīmē AMG 50.gadadienu.

Automobiļa galvenais dzinējspēks ir tā hibrīda spēka agregāts, kurā apvienots iekšdedzes dzinējs ar elektromotoru. V6 dzinējam ir uzstādīta turbīna ar elektropiedziņu, lai braukšanas prieku nebojātu turbo bedres negatīvais efekts. Dzinēja kloķvārpsta sajūgta ar elektromotoru, kas ļauj novadīt uz aizmugures riteņiem aptuveni 680 ZS. Tomēr auto nav tikai aizmugures piedziņa, jo priekšējo riteņu piedziņu nodrošina divi elektromotori, katrs ar 120 kW jaudu. Tādējādi kopējā automobiļa jauda pārsniedz 1000 ZS.

Dzinējam nepieciešamo gaisa plūsmu nodrošina uz auto jumta novietotais gaisa tvērējs. Tikmēr dzinēja ilgmūžības nodrošināšanas nolūkos tā apgriezienu skaita limits minūtē ir samazināts no F1 raksturīgajiem 13500 līdz “tikai” 11000 apgriezieniem minūtē. Kompānijas inženieri ar lepnumu paziņojuši, ka šis dzinējs ir visenergoefektīvākais, kāds jebkad uzstādīts sērijveida automobilī. Mercedes-AMG Project One dzinējam šis raksturlielums pārsniedz 40%, kamēr citiem tas parasti variē 33-38% robežās.

Neskatoties uz iespaidīgo, F1 pielīdzināmu automobiļa veiktspēju, formulai raksturīgu skanējumu gluži dzirdēt nevarēs, jo, atšķirībā no sacīkšu automobiļiem, Project One izplūdes caurulēm ir uzstādīts trokšņu slāpētājs un katalizators. Gadījumā, ja vadītājs pārlieku aizraujas, spēlējoties ar automobilim speciāli izstrādāto sekvenciālā astoņu pakāpju ātrumkārbu un aizmirst uzpildīt degvielu, jāatceras, ka Mercedes-AMG Project One ir spējīgs veikt aptuveni 25 km tikai ar elektropiedziņu.

Kā jebkurš ekskluzīvs automobilis, arī Mercedes-AMG Project One ir saražots ierobežotā skaitā – tikai 275 eksemplāros, katrs no kuriem maksā 2,3 miljonus EUR. Tikmēr šobrīd veltīgi cerēt iegūt kādu no šiem unikālajiem eksemplāriem – visi automobiļi jau izpārdoti, bet otrreizējā tirgū to cena visdrīzāk būs ievērojami augstāka.

Mercedes-AMG Project One
Dzinējs1,6l V6
Kopējā jauda>1000 ZS
Maks. apgriezienu skaits/min.11000
Maksimālais ātrums>350 km/h
Paātrinājums 0-200 km/h<6 sek.
Automobiļu skaits275
Cena2 300 000 EUR

Foto: © Daimler AG

Previous article0-400-0 km/h jauns pasaules rekords ar Bugatti Chiron
Next article0-400-0 km/h Koenigsegg pārspēj Bugatti rekordu